Makeover in tuinen in Bloemenbuurt

Eén van de opgeknapte tuinen
Eén van de opgeknapte tuinen

Vrijdag 7 juni ging een grote groep vrijwilligers aan de slag in de tuinen in de Bloemenbuurt in Amsterdam-Noord.

Wijkmeester Marrit en vrijwilligster Tiny bij de voorbereidingen voor de Sociaal Tuinieren dag
Wijkmeester Marrit en vrijwilligster Tiny bij de voorbereidingen voor de Sociaal Tuinieren dag

Bewoners kwamen in aanmerking voor hulp in hun tuin als ze zelf niet (meer) in hun tuin kunnen werken, en noch het geld, noch het netwerk hebben om hun tuin te kunnen laten onderhouden. Gebiedsbeheerder Marrit van Ymere is erg te spreken over het Sociaal Tuinieren project:

Gebiedsbeheerder Marrit: “Je ziet dat het netwerk van de bewoners zich uitbreidt”

“Het is niet alleen de tuin opknappen. Het is ook het sociale aspect, dat er een praatje is, dat er mensen langskomen… Het betekent voor de bewoners heel erg veel. We komen altijd een paar keer langs van tevoren:’Koop wat koekjes, zorg dat er koffie is voor ze”… mensen vinden het geweldig als er vrijwilligers langskomen. Het is voor hen echt iets waar ze naar uit kijken. Ik zie dit project absoluut als een meerwaarde. Wij hebben de tijd niet om het te doen, en het is niet alleen de tuin opschonen, het is ook gewoon het sociale plaatje. Dat er mensen langskomen, dat er een praatje wordt gemaakt, en als die tuin wordt bijgehouden, dan zitten zij ook weer buiten.

“Mensen liggen nu weer beter in de buurt”

Ik ken mensen die al jaren niet meer buiten hebben gezeten, en die nu dus wel buiten zitten. Dat is fantastisch om te zien. Je moet je voorstellen dat wij willen als woningbouwvereniging dat de tuin netjes is. Daar controleren we ook op. Als mensen geen middelen hebben of geen mogelijkheden, dan kun je wel een boze brief schrijven en naar de rechter gaan, maar dat lost het probleem niet op. Voor ons is het echt fantastisch dat de Tuinenstichting er is. Want de bewoners benaderen je dan heel anders. Hee, zij kunnen wat voor je doen, de tuin wordt opgeknapt, mensen zitten lekker in hun tuin, liggen weer beter in hun buurt. dat is toch weer een stukje minder last voor hun. Dat is heel mooi om te zien. Je merkt het ook echt in de buurt, iedereen weet wanneer de Tuinenstichting komt of Stichting Present, “Die stond bij die en die bij die… oh, maar ik kan ook wel een keertje helpen!” Dan zie je dat dat netwerk van de bewoners zich uitbreidt. En dat is fantastisch om te zien”.

Weer groot aantal tuinen opgeknapt in de Bloemenbuurt

Een groep medewerkers van een internationaal bedrijf pakte vrijdag een groot aantal tuinen in de Bloemenbuurt aan. Bijvoorbeeld bij een lichamelijk gehandicapte man met protheses, die niet in staat is om in zijn tuin te werken en bij wie de tuin ernstig verwaarloosd was.

Voor de tuin onderhanden werd genomen zag die er zo uit:

tuin met grasveld voor de makeover
tuin met grasveld voor de makeover

Er was veel erg hoog gras, de heg was al heel lang niet meer geknipt en de mooie boom achterin de tuin was overwoekerd met klimop, die de boom op termijn zou gaan verstikken.

Het masterplan voor deze tuin was: het gras maaien, de heg knippen, achterin een aantal rozenstruiken plaatsen, een heg plaatsen om de tuin af te scheiden van die van de buren, en de boom van klimop ontdoen.

Een aantal vrijwilligers zette zich onder leiding van hovenier Matthias van den Berg met hart en ziel voor de tuin in:

Het gras werd gemaaid en alle werkzaamheden werden verder uitgevoerd volgens plan. En wat het mooie is: de tuin zal bijgehouden worden door een structurele vrijwilliger, die regelmatig langs zal komen en ervoor zal zorgen dat de tuin in orde blijft en dat de bewoner af en toe wat aanspraak heeft.

het opknappen van de tuin
het opknappen van de tuin
Hovenier Matthias helpt mee
Hovenier Matthias helpt mee
Bewoner is erg gelukkig met het eindresultaat; hier op de foto samen met tuinontwerpster Marilies Jacobs
Bewoner is erg gelukkig met het eindresultaat; hier op de foto samen met tuinontwerpster Marilies Jacobs
tuin van oudere mevrouw voordat de vrijwilligers aan de slag gingen
tuin van oudere mevrouw voordat de vrijwilligers aan de slag gingen

Een andere tuin die werd opgeknapt, was die van een oudere mevrouw die echt niet meer in staat is om haar tuin bij te houden. Haar tuin stond vol met zeer hardnekkig onkruid: er kwamen vele vrijwilligers aan te pas om het allemaal weg te halen en de tuin mooi op te knappen. Op één van de foto’s gluurt de bewoonster, die een beetje verlegen is, door haar keukenraam naar de vrijwilligers.

vele handen maken licht werk
vele handen maken licht werk
Bewoonster kijkt naar het werk in haar tuin
Bewoonster kijkt naar het werk in haar tuin

Aan het einde van de dag was de tuin onkruidvrij en de bewoonster, en haar buren, dolgelukkig. De buurman, die haar al af en toe helpt met het knippen van de heg, heeft beloofd een oogje in het zeil te blijven houden.

Ook een voortuin van een mevrouw die fysiek niet in staat is om haar tuin bij te houden en ook geen mensen kent die haar daarbij kunnen helpen, is in het kader van dit project helemaal van onkruid ontdaan:

Voortuin vol met onkruid - 'Ik word er moedeloos van', aldus de bewoonster
Voortuin vol met onkruid – ‘Ik word er moedeloos van’, aldus de bewoonster
tuin helemaal van onkruid ontdaan
tuin helemaal van onkruid ontdaan

Deze tuin blijft nu een kleine periode braak liggen, zodat de laatste sporen van onkruid kunnen worden verwijderd. Daarna zal een mooie magnoliastruik, die de bewoonster zelf heeft aangeschaft, worden geplant.

Ook haar achtertuin werd onderhanden genomen:

wat troosteloze achtertuin
wat troosteloze achtertuin
vrijwilligers zetten nieuwe planten in achtertuin
vrijwilligers zetten nieuwe planten in achtertuin

De planten die worden aangeschaft om de tuinen weer mooi en duurzaam op te knappen, en de professionele begeleiding van tuinontwerpster Marilies Jacobs en hovenier Matthias van den Berg, worden bekostigd met financiële bijdragen van vermogensfondsen; dit alles wordt georganiseerd door de Nederlandse Tuinenstichting. Tuinontwerpster en hovenier spelen een onmisbare rol in het project.

Marilies Jacobs meet de tuin op
Marilies Jacobs meet de tuin op

Voor de vrijwilligers in de tuinen aan de slag kunnen gaan, maakt Marilies per tuin een beplantingsplan. Daarbij wordt rekening gehouden met de ligging van de tuin, de grondsoort, de reeds aanwezige beplanting en andere factoren. Het doel is, om de tuin zo mooi, duurzaam en onderhoudsarm mogelijk in te richten. Het is de bedoeling dat de planten die aangeschaft worden, het langdurig kunnen blijven doen en dat vrijwilligers de tuin vervolgens goed op peil kunnen houden.

Naast de voorbereidende werkzaamheden, zijn het ook de deskundige begeleiding van de groepen vrijwilligers op de projectdagen die Marilies biedt, en de enthousiasmerende cursussen tuinonderhoud die zij de structurele vrijwilligers biedt die de tuinen op de lange termijn bij gaan houden, die haar inbreng zo waardevol maken in dit project.

Matthias laat planten uit
Matthias laat planten uit

Ook de inbreng van hovenier Matthias van den Berg is bij dit project van groot belang. Hij bestelt de planten bij de kweker en zorgt met zijn onmisbare bestelbus dat de planten in de buurt op alle adressen worden afgeleverd. Daarnaast helpt hij de hele dag met het verlenen van hand- en spandiensten in de onderhanden te nemen tuinen. Wanneer een groep vrijwilligers moedeloos wordt van het vele onkruid en even door de bomen het bos niet meer ziet, komt Matthias te hulp en zet zich met tomeloze inzet in en geeft zo de vrijwilligers weer energie. Hij werkt mee, maar daarnaast geeft hij ook, net als Marilies, deskundig advies over hoe allerlei werkzaamheden het beste kunnen worden aangepakt.

Aan het einde van de dag kwamen alle vrijwilligers en enkele bewoners bijeen op het plein van de Bloemenbuurt. Er werd een prijs uitgereikt voor de beste groep. De bewoners hadden een formulier ingevuld en ‘hun’ vrijwilligers een beoordeling gegeven. Op basis daarvan werd de beste groep vrijwilligers uitgeroepen en gelauwerd.

afsluitende bijeenkomst op plein
afsluitende bijeenkomst op plein
de prijzen voor de beste groep
de prijzen voor de beste groep
Gereedschap inleveren
Gereedschap inleveren

4 gedachten over “Makeover in tuinen in Bloemenbuurt”

  1. Wat een opsteker! Prachtig om te lezen dat de mensen er echt blij mee zijn en dat het netwerk zich op deze manier uitbreidt. Welgefeliciteerd aan jullie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s