Veel Sociaal Tuinieren projecten in juli, augustus en september

De afgelopen weken was het Sociaal Tuinieren team weer bijzonder actief in diverse buurten in Amsterdam. Riet Ursem is donateur van de Nederlandse Tuinenstichting en versterkt sinds kort de Sociaal Tuinieren commissie van de Nederlandse Tuinenstichting. Zij schreef over haar ervaringen tijdens een projectdag in Amsterdam Noord:

sociaal tuinieren 1

Een ontgroening

‘Bosvruchten?’ Ze had ook groene thee en aardbeiensmaak. De bewoonster van nummer 22 in de Bloemenbuurt was even naar haar zus in het ziekenhuis geweest. Toen ze terug kwam zag ze onze ploeg van vijf mensen werken in haar tuin en riep: ‘Land in zicht! Nu ga ik jullie verwennen.’ Ik ging voor groene thee. Ze had grote ronde koeken met chocolade op de tuintafel gezet. ‘Nou kan ik de tegels tenminste weer zien!’

De vrijwilligers waren studenten van Lanx. Ze hadden allemaal het adres waar we zouden verzamelen weten te vinden vanaf het centraal station. Wat later dan gepland kwamen ze in twee groepen uit Oud Ade bij Leiden, waar ze gelegerd waren voor hun ontgroeningsweken. Ik zat al aan een bekertje straffe koffie. ‘Heerlijk om weer eens gewoon in Amsterdam te zijn en mijn mobiel te kunnen gebruiken. We krijgen maar vijf uur slaap per nacht en we hebben al vier dagen niet gedoucht.’

sociaal tuinieren 3‘Weet je, ik ben zo erg op mezelf. Ik vraag nooit hulp”

Marion van de stichting Present stond klaar met de lijstjes met taken, gereedschap en adres. Het belangrijkste gereedschap voor de vier geselecteerde tuinen van vandaag was: voegenkrabbers en bezems. Wel erg veel tegels deze keer. Als zestigplusser vroeg ik om een voegenkrabber op steel. En warempel: die werd direct uit de voorraad getoverd. Gelukkig waren er hier en daar nog behoorlijke borders en heggen waar ik wat advies over kon geven en ook lekker zelf mee aan de slag kon. Een student heeft voor het eerst van zijn leven een stuk border omgespit. Een ander was zo bang voor de spinnen die hier en daar uit hoekjes kwamen, dat ze koos voor een veilige taak: het afvoeren van het tuinafval. Kattenstaarten waren in alle vier de tuinen hét probleem. We hebben vier bewoonsters vandaag heel erg blij gemaakt (‘Weet je, ik ben zo erg op mezelf. Ik vraag nooit hulp’) maar of we de kattenstaart de nek om hebben gedraaid……?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s