Groot plan voor opknappen tuinen Meeuwenlaan (Amsterdam Noord)

Het samenwerkingsverband Sociaal Tuinieren is door woningstichting Eigen Haard gevraagd om een plan van aanpak te ontwikkelen voor de gehele Meeuwenlaan, de ‘Poort van Noord’ als je van de pont komt. Bij dit grote project zijn de woningcorporaties Eigen Haard en Ymere betrokken, vertegenwoordigers van de bewoners, Stadsdeel Noord en de politie.

Meeuwenlaan 1

De wens van het Stadsdeel is om van de Meeuwenlaan een mooie laan te maken: ‘De Poort van Noord’ als je van de pont komt. Op dit moment zien de meeste tuinen er zeer verwaarloosd uit. Het is de bedoeling een integraal plan voor de hele straat te ontwikkelen, en de tuinen daarna duurzaam te blijven onderhouden met behulp van vrijwilligers, liefst uit de buurt zelf.
In 2015 hebben al een paar projectdagen in tuinen van kwetsbare bewoners plaatsgevonden ter voorbereiding op het grote project dat in 2016 uitgevoerd zal worden.

foto meeuwenlaan 1

Uit de eerste bijeenkomst met de bewoners, oktober 2015, kwam een duidelijke wensenlijst te voorschijn:

–    Aantrekkelijke route vanaf de pont, de Meeuwenlaan als ‘Poort van Noord’:

  • Meer zicht op de voordeuren en ramen vanaf de straat als inbraakpreventie( wens politie)
  • Toegangspaden naar de voordeuren breed genoeg voor hulpdiensten
  • Voldoende plek voor fietsen, zeker daar waar meer bovenwoningen zijn.
  • Bij alle benedenwoningen ruimte voor oplaadpunt en scootmobiel, ook als dat nog niet direct nodig is
  • Gestekelde hagen weg (Berberis thunbergii)

In november en december is de Nederlandse Tuinenstichting hiermee aan de slag gegaan. Er is gewerkt aan een haalbare opzet voor de renovatie van het groene aanzicht van de Meeuwenlaan in Amsterdam-Noord.
Er is op oude foto’s gekeken: de delen van de laan die nu hagen hebben, hadden die vroeger ook al, en het deel met nu de lage houten hekjes had toen hogere hekken van gaas.Het oude deel van de Meeuwenlaan is in Amsterdamse School stijl en van Berlage.

Op 19 december heeft de Tuinenstichting een voorstel gepresenteerd en dit viel in goede aarde, al zijn er nog heel wat hobbels te nemen. Begin 2016 worden de de definitieve plannen aan alle bewoners gepresenteerd, en dan gaat het grote project van start.

We houden jullie op de hoogte!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s