Sociaal Tuinieren in Amsterdam

Sociaal Tuinieren behelst, dat groepen vrijwilligers in achterstandswijken tuinen van ouderen en kwetsbare bewoners opknappen en duurzaam beplanten. Deze mensen zijn zelf niet in staat hun tuin bij te houden en verkeren vaak in een sociaal isolement. De tuinen worden na de ‘makeover’ regelmatig bijgehouden door individuele vrijwilligers, waardoor de eenzaamheid waar de betroffen mensen onder leiden duurzaam doorbroken wordt.

Sociaal Tuinieren

Waarom Sociaal Tuinieren?

Eenzaamheid is een groot maatschappelijk probleem en kan leiden tot psychische en fysieke gezondheidsklachten. Volgens onderzoek zal de eenzaamheid in Nederland de komende jaren fors toenemen. Het project Sociaal Tuinieren bestrijdt eenzaamheid effectief.
Daarnaast wordt met dit project gestreefd naar meer groen in de wijk. In de sociale sector groeit het besef dat groen een maatschappelijke functie heeft en dat groen als middel kan worden ingezet om sociale processen in wijken te stimuleren. Sociaal Tuinieren is dan ook aangesloten bij het platform ‘Groen Dichterbij’.
Groen kan een bijdrage leveren aan het versterken van sociale cohesie en integratie. Dit hebben wij tijdens het project voortdurend in de praktijk waargenomen: buren komen helpen, maken een praatje, en gaan zelf ook aan de slag. Daarnaast heeft groen een positief effect op de gezondheid.
Voor meer informatie: zie de uitgebreide Methodiek Sociaal Tuinieren, waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe een project kan worden opgezet en verloopt.

Iedere projectdag heeft, in het kort, de volgende opzet:
• In samenwerking met een buurtmeester worden de op te knappen tuinen geselecteerd.
• De bewoners worden bezocht door Stg. Present en de tuinontwerpster, die een tuinplan maakt met benodigde materialen en beplanting.
• Stg. Present regelt een groep vrijwilligers en bepaalt in overleg de datum.
• De hovenier bestelt het groen bij een kweker en haalt dit op tijdens projectdag.
• Tijdens de projectdag knappen vrijwilligers de betroffen tuinen op, met de beplanting en volgens het plan van de tuinontwerpster.
• Dit gebeurt onder deskundige begeleiding vanuit de Nederlandse Tuinenstichting en Stichting Present Amsterdam, de betrokken tuinontwerpster en de hovenier.
• Na afloop vindt structurele nazorg van de tuinen plaats, door de inzet van individuele vrijwilligers. Dit gebeurt ófwel in samenwerking met de buurtmeester, of door Burennetwerk Amsterdam.
• 4x per jaar verzorgt de tuinontwerpster een cursus tuinonderhoud voor de structurele vrijwilligers. Dit komt de kwaliteit van het onderhoud ten goede, daarnaast werkt het motiverend en bindend voor de vrijwilligers.

3 gedachten over “Sociaal Tuinieren in Amsterdam”

 1. Fantastisch dat dit bestaat, Bestaat ook een sociaal tuinieren in Amsterdam Noord ?is er ook een mogelijkheid om in Amsterdam Noord de hulp van deze tuinenstichting in te roepen. Ik ben een alleenstaande Man van 82 jaar en ben ook niet meer in staat om mijn achtertuin zelf te bewerken. Hendrik Muller uit Amsterdam Noord.

   1. Mhr/Mvr.
    Op de eerste plaats dank voor u reactie.
    Hierbij stuur ik de gevraagde adres informatie.

    Dhr. H. Muller
    Overslag 46
    1034RS AmsterdamVr, Vr. Groet<
    Henk, Muller

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: